AN ȘCOLAR 2024-2025
ORAR ȘCOALA ALTFEL AICI
Excursii Școala Altfel AICI
În anul școlar 2024-2025, activitățile ce urmează să fie organizate în cadrul Programului "Școala altfel" vizează următoarele teme, fără a se limita la acestea:
- Prevenirea și reducerea faptelor de violență, a traficului de persoane, a consumului de droguri, alcool și tutun în rândul copiilor și tinerilor.
- Educație rutieră
- Educație financiară
- Educație juridică
- Reducerea obiceiurilor nesănătoase și prevenirea dependențelor de substanțe și de tehnologie.
- Prevenirea și reducerea faptelor de violență, a traficului de persoane, a consumului de droguri, alcool și tutun în rândul copiilor și tinerilor.
- Educație rutieră
- Educație financiară
- Educație juridică
- Reducerea obiceiurilor nesănătoase și prevenirea dependențelor de substanțe și de tehnologie.
Exemple de activități pentru programul Școala altfel
Având în vedere temele prioritare anunțate de Ministerul Educației pentru programul "Școala altfel", câteva exemple de activități sunt:
1. Ateliere de teatru pentru prevenirea Bullying-ului2. Dezbateri pe teme date: violența școlară și modalități de prevenire, drepturile omului/elevului, etc3. Cursuri de Educație Rutieră4. Ateliere de Educație Financiară5. Competiții pentru încurajarea mișcării și alimentației sănătoase6. Proiecte de voluntariat7. Ateliere de creație pe teme precum prevenirea faptelor de violență, reducerea obiceiurilor nesănătoase, promovarea toleranței și diversității, etc8. Vizite la instituții publice (Primărie, Bibliotecă, Secția de Politie, etc)9. Vizite la muzee și monumente istorice.
Conform Metodologiei, în cadrul Programului Școala altfel, în vederea dezvoltării competențelor elevilor, se recomandă utilizarea:
tehnicilor de învățare colaborativă, inclusiv bazată pe proiecte; metodelor de schimbare socială: biblioteca vie, teatru forum, teatru ziar; dezbaterilor; filmelor artistice, documentare și de animație, cu caracter educativ; resurselor educaționale online; abordărilor transdisciplinare, interdisciplinare sau pluridisciplinare.
Important: Orice deplasare în afara unității de învățământ trebuie să aibă un pronunțat caracter educativ. Nu sunt permise deplasări ale elevilor pe durata întregului program (5 zile sau mai mult) și nici deplasările în afara localității care presupun costuri și pentru care unitatea de învățământ nu a identificat surse de finanțare.
IMPORTANT
Dirigintele/învățătorul fiecărei clase este responsabil de întocmirea orarului clasei și transmiterea lui către coordonatorul de programe educative. Orarul se va realiza respectând ACEST format.
ORAR AICI
AN ȘCOLAR 2023-2024
- Orar Școala Altfel 2023-2024 AICI
- Modalitatea de selectare a Activității de succes din Școala Altfel AICI
În conformitate cu art. 1 alin (2) din Metodologia de organizare a Programului național „Școala altfel”, aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 6450/29.09.2023, Ministerul Educației stabilește prioritățile pentru acest program național.
Prioritar, dar fără a se limita la acestea, în anul școlar 2023-2024, rolul Programului național „Școala altfel” este să contribuie la dobândirea cunoștințelor, abilităților și atitudinilor necesare pentru:
- prevenirea și reducerea faptelor de violență verbală, fizică, psihologică - bullying, emoțională, sexuală, socială, culturală, cibernetică în rândul copiilor și tinerilor;
- prevenirea și reducerea faptelor de discriminare în funcție de statutul social, economic sau cultural, naționalitate, etnie cetățenie, greutate, dizabilitate, vârstă în rândul copiilor și tinerilor;
- prevenirea consumului de alcool, droguri și alte substanțe psiho-active în rândul copiilor și tinerilor;
- reducerea obiceiurilor alimentare nesănătoase, sedentarismului și utilizării excesive a tehnologiei.
- reacții adecvate în situații de urgență: accidente, cutremur, incendiu, pandemie etc., inclusiv noțiuni de prim-ajutor.
OBS. Pentru programarea activităților, se ia legătura cu BSS, CPECA, Agenția Împotriva Traficului de Persoane Cluj-Napoca, ISU, IJJ, etc
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu